Milloin on paras aika valmistaa poroa?

Nyt on aika valmistaa syysruokaa porosta!

Syksyllä satokauden antimet ovat runsaimmillaan ja myös poroerotukset ja pitkälle talveen jatkuva poronlihasesonki alkavat. Herkulliset syysreseptimme auttavat sinua ihastumaan poronlihaan uudella tavalla!

Poronliha on erityistä. Siinä on aina ripaus pohjoisen mystiikkaa, mutta toisaalta se on myös hyvin arkinen ja helposti lähestyttävä. Uskomme, että kausiluonteinen ruoanlaitto on yksi parhaista tavoista oppia jotain kulttuurista ja perinteistä.

Kyse on suhtautumisesta tähän raaka-aineeseen, jota pohjoisen poroihmiset apujoukkoineen suurella sydämellä ja ammattitaidolla tuovat lautasillemme. Tämä ammattitaito ja kokemus takaa sen, että porosta voi valmistaa maukasta ruokaa ympäri vuoden.

Syksy on poromiehen sadonkorjuuaikaa. Poroerotuksissa valitaan teurasporot ja eloporot. Porot ovat syksyisin parhaassa kunnossa. Varsinkin hyvänä sienisyksynä porot syövät runsaasti sieniä ja kerryttävät niillä rasvavarastojaan talven varalle.

Poronlihaa tuotetaan vajaa kaksi miljoonaa kiloa vuosittain. Tärkeitä tuotteita ovat myös taljat, nahka ja sarvet. Kaikki poron osat pyritään edelleen hyödyntämään.

Teeman reseptit

Savupororavioli & savuporojuustokastike

Porolihapullapasta

Porolla täytetyt tomaatit

Poro smash burgerit

Jenni Kaaretkosken porotortillat

Perinteinen poronkäristys ja pottuvoi

Perinteinen poronkäristys on pororuokien ehkäpä legendaarisin muoto ja monelle se on tärkeä muisto pohjoisen matkasta. Makumuiston voi kätevästi toisintaa myös kotikeittiössä laadukkailla raaka-aineilla ja ripauksella pohjoisen tarinoita. Paras lisuke on pakkasen hellästi puraisema puolukkasurvos ja maustekurkut. Lue lisää

Kuivalihakeitto

Metsämiehen käristys

Nyhtöporoa

Poronkäristys wrap