Milloin on paras aika valmistaa poroa?

Kevään vehreyttä lautasella

Keväällä poronliha taipuu tuoreiden yrttien ja kasvisten kaveriksi. Uudet kevätreseptimme auttavat sinua ihastumaan poronlihaan uudella tavalla!

Poronliha on erityistä. Siinä on aina ripaus pohjoisen mystiikkaa, mutta toisaalta se on myös hyvin arkinen ja helposti lähestyttävä. Uskomme, että kausiluonteinen ruoanlaitto on yksi parhaista tavoista oppia jotain kulttuurista ja perinteistä.

Kyse on suhtautumisesta tähän raaka-aineeseen, jota pohjoisen poroihmiset apujoukkoineen suurella sydämellä ja ammattitaidolla tuovat lautasillemme. Tämä ammattitaito ja kokemus takaa sen, että porosta voi valmistaa maukasta ruokaa ympäri vuoden.

Keväällä talven pimeä kaamos väistyy ja kireät pakkaset hellittävät. Hankikeleillä porot syövät mieluusti luppoa ja naavaa puista hamuten ja myös hangelle varisseesta lupposadannasta.

Kantavat vaatimet vasovat pääosin toukokuun aikana. Vasonnan lähestyessä osa poromiehistä kokoaa omat vaatimensa vasotusaitoihin ja päästää ne vasonnan jälkeen takaisin laitumilleen. Pääosin porot kuitenkin vasovat luonnossa ja hakeutuvat itsenäisesti vasomaan vakiintuneille vasoma-alueilleen.

Teeman reseptit

Savupororavioli & savuporojuustokastike

Porolihapullapasta

Porolla täytetyt tomaatit

Poro-smash-burgerit

Jenni Kaaretkosken porotortillat

Perinteinen poronkäristys ja pottuvoi

Perinteinen poronkäristys on pororuokien ehkäpä legendaarisin muoto ja monelle se on tärkeä muisto pohjoisen matkasta. Makumuiston voi kätevästi toisintaa myös kotikeittiössä laadukkailla raaka-aineilla ja ripauksella pohjoisen tarinoita. Paras lisuke on pakkasen hellästi puraisema puolukkasurvos ja maustekurkut. Lue lisää

Kuivalihakeitto

Metsämiehen käristys

Nyhtöporoa

Poronkäristys wrap