Milloin on paras aika valmistaa poroa?

Syksyn hehkua lautasella

Poronliha on erityistä. Siinä on aina ripaus pohjoisen mystiikkaa, mutta toisaalta se on myös hyvin arkinen ja helposti lähestyttävä. Uskomme, että kausiluonteinen ruoanlaitto on yksi parhaista tavoista oppia jotain kulttuurista ja perinteistä.

Kyse on suhtautumisesta tähän raaka-aineeseen, jota pohjoisen poroihmiset apujoukkoineen suurella sydämellä ja ammattitaidolla tuovat lautasillemme. Tämä ammattitaito ja kokemus takaa sen, että porosta voi valmistaa maukasta ruokaa ympäri vuoden.

Poronhoidossakin syksy on muutoksen aikaa ja syksyisin porot ovat parhaassa kunnossa. Myös rykimäaika ajoittuu tälle ajanjaksolle. Nimensä kiima-aika eli rykimä on saanut hirvaiden rykimistä muistuttavasta ääntelystä.

Erotukset tapahtuvat syksyllä, jolloin myös teurasporot erotellaan isommista aitauksista kirnuihin, ja siitä edelleen pienempiin aitauksiin, eli konttoreihin. Sanotaan, että syksy on poromiehen sadonkorjuuaikaa.

Syksy on vuodenaika, jolloin myös ruokailussa voi useasti aistia muutoksen tuulia. Kesän raikkaat ja pirskahtelevat maut alkavat vaihtua mielitekoihin lohturuuista ja tuhdimmista, mausteisimmistakin makuprofiileista. Olemme koonneet tälle sivulle tukun ideoita resepteistä, jotka sopivat erityisesti syksyn pimeneviin iltoihin, joina pohjoisessa ihastellaan jo revontulia ja luodaan suunnitelmia seuraavalle talvelle.

Teeman reseptit

Nopea porokeitto

Spagetti bolognese

Haudutettua poronpotkaa