Kulttuuri & perinne

Kulttuuri & perinne

Porolla on merkittävä rooli pohjoisen historiassa ja kulttuurissa. Sen ympärille on syntynyt perinteitä, uskomuksia ja tarinoita, jotka elävät sukupolvilta toisille. Yhteisöllisyys ja “hiljainen tieto” ovat tehneet poronhoidosta hieman myyttisen elinkeinon. Nykypäivän läpinäkyvyys ja avoimuus tarjoavat poronhoidosta paljon tietoa, jota myös poronhoidon parissa työskentelevät ihmiset mielellään kertovat.

Kulttuuri ja perinne

Ammattina poronhoito nojaa vahvasti perinteiseen tietotaitoon, jota poroihmiset pitävät yllä. Uudet sukupolvet kasvavat poronhoitoon vanhemmilta oppia ammentaen, pohjoisen jänkien, vaarojen ja tunturien syleilyssä, luonnon kiertokulkua arvostaen. Poronhoito on elämäntapa, joka on perusta kokonaiselle kulttuurille. Se on myös keskeisin saamen kieltä ja kulttuuria elävänä säilyttävä elinkeino.

Oletko joskus kuullut puhuttavan auringon karjasta? Termi saattaa olla tuttu vanhoista Lapin tarinoista – taustalla on legenda siitä, että auringon jumala on lahjoittanut poron ylläpitämään ihmisten elämää pohjoisen karuissa oloissa. 

”Jubmel on luonut maan poron vasasta. Luista tuli kallioperä, lihaksista maa ja multa, mutta maan sisuksiin luoja piilotti poronvasan sydämen. Tuulessa yksinäinen vaeltaja voi joskus kuulla pienen poronvasan sydämen lyönnit”, kirjoittaa Erik Terman.

Poro ja poroihminen kulkevat pohjoisen vuodenkierrossa rinta rinnan, kuten ovat lukemattomien sukupolvien ajan kulkeneet. Kun poronhoidon parissa kunnioitamme luontoa ja ammattitaitoa, perinteitä ja juuria, tulemme myös tulevaisuudessa muistamaan inspiroivia tarinoita auringon karjasta ja pitämään yllä elinvoimaista pohjoista kulttuuriperintöä.

Osta poronlihaa

Osta poroa

Poronlihasta valmistettu ateria on pelkistetyn kaunis. Kunnioitus raaka-ainetta kohtaan kumpuaa ruoanlaittajan asenteesta. Ostaessasi aitoa Lapin Poron lihaa, voit olla varma, että tuottajat jakavat tämän tinkimättömän asenteen kanssasi.

Etsi myyjä