Poronlihan valmistus

Poronlihan valmistus

Poroihmisille on selvää, että mitään osaa porosta ei heitetä hukkaan. Poronlihan valmistus on perinteitä vaalivaa, mutta myös täydellisesti kiinni ajassa, jossa elämme. Lihan ohella muun muassa sydän, maksa, pintarasva, kieli ja veri ovat arvokasta ja maistuvaa poroherkkujen raaka-ainetta.

Poronliha on peräisin luonnossa vapaana kasvaneesta eläimestä, jonka alkuperä tunnetaan. Vain harvoista myynnistä olevista lihoista voi suoraselkäisesti sanoa samaa.

Poronliha on aidosti erityistä. 

  • Sisältää runsaasti rautaa, proteiinia, seleeniä ja vitamiineja
  • Vähärasvaista, sisältää runsaasti terveellisiä rasvahappoja
  • Rakenteeltaan hienosyistä, minkä vuoksi se on mureaa, nopeasti kypsyvää ja helposti sulavaa

Valtaosa teurastettavista poroista on vasoja, jotka ovat eläneet pelkästään luonnonravinnolla. Poro ei ole koskaan ollut ainoastaan tuotantoeläin, vaan kantava voima kokonaiselle kulttuurille ja elinkeinolle vuosisatojen ajan.

Ruhonosat

Selkäosaan sijoittuvat mureat ulkofileet ja sisäpuolelta löytyvät ruhon mureimmat osat, eli sisäfileet. Ulkofilee ja sisäfilee ovat pihvien ehdotonta aatelia. Fileet ovat nopeasti kypsyviä. Ne kypsennetään roseeksi, eli hieman punertavaksi noin 4-5 minuutissa kuumalla pannulla tai grillissä. Selästä voidaan valmistaa myös poron kareeta ja kyljyksiä.

Etuselkää käytetään luuttomana käristyksessä. Se sopii luuttomana ja luullisena hyvin myös haudutettaviin pata- ja keittoruokiin. Kypsennysaika 1-2 tuntia.

Luuttomana poron niskaa käytetään usein jauhelihana. Luun kanssa sitä voidaan leikata myös kiekoiksi, jotka sopivat erinomaisesti pataruokiin. Vaatii kypsyäkseen noin 2-3 tunnin haudutuksen.

Paisti voidaan valmistaa kokonaisena, joko luullisena tai luuttomana, irrottamalla reisiluu. Sisäpaisti ja paahtopaisti soveltuvat hyvin mureutensa ansiosta myös pihviksi tai kokonaisena paistettuna lämpimäksi tai kylmäksi leikkeleeksi. Ulko- ja kulmapaisti soveltuvat haudutettaviin lihakastikkeisiini. Paistista saa myös erinomaista perinteistä poronkäristystä lyhyellä kypsennysajalla.

Luullisena kylki sopii mainiosti keittoihini. Luuttomana se pääsee hyvin oikeuksiinsa esimerkiksi täytettävään rullaan. Grillikyljet ovat mainiota herkkua ja kylkiä voi myös savustaa. Poron kylki vaatii kypsyäkseen noin 3 tuntia.

Luuttomana lapa soveltuu erityisesti käristykseen pataruokiin ja keittoihin. Kypsennysaika on 30-60 minuuttia riippuen lihapalan koosta.

Potkasta voidaan valmistaa luullisia potkakiekkoja, jotka sopivat hyvin haudutettaviin pataruokiin. Kokonainen potka voidaan valmistaa muun muassa potkatornina. Potkan haudutusaika on noin 2 tuntia.

Porojauhelihaa valmistetaan pääosin etuselästä, niskasta, kyljestä, rinnasta ja kuvelihoista. Jauhettu poronliha on maistuva raaka-aine mihin tahansa jauheliharuokaan, kuten lihakastikkeisiin ja -keittoihin, murekkeisiin, lasagneen tai vaikkapa tortillojen ja wrappien täytteeksi.

Vinkit

Valmisteluista ja kypsennyksestä

Pakastettu liha kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen valmistamista sulamaan jääkaappiin. Lihaa kannattaa pitää huoneenlämmössä vähintään vartin verran ennen kuumentamista. Poroa valmistettaessa on syytä huomioida, että vasan liha kypsyy nopeammin kuin raavaan eli aikuisen poron liha.

Mausta kevyesti ja simppelisti

Poronlihalle riittää usein pelkkä suola. Maustamiseen sopii mustapippuri tai katajanmarja. Halutessaan poroa voi toki myös maustaa mielensä mukaan: yrteistä erityisesti salvia, timjami, rakuuna ja rosmariini sopivat hyvin porolle. Kastikkeita voi maustaa esimerkiksi marjahyytelöillä, sinihomejuustolla ja erilaisilla pippureilla. Liiallista maustamista kannattaa kuitenkin välttää, jottei poron oma ainutlaatuinen maku peity.

Ruskista tai grillaa kuumalla nopeasti

Parhaan tuloksen saat kovalla kuumuudella ja lyhyellä kypsennysajalla. Ruskista lihaa pieni määrä kerrallaan anna paistua pannulla 2–3 minuuttia ja käännä. Voit jättää lihan sisältä punertavaksi ja kypsentää loppuun uunissa tai kattilassa nesteessä hauduttaen.

Paistista leikattu 1 cm pihvi on valmis 3–4 minuutissa, ulko- ja sisäfileet 5–7 minuutissa. Jätä liha sisältä punertavaksi. Jos haluat täysin kypsää, voit siirtää lihat grillin yläosaan miedolle lämmölle tai kypsentää ne uunissa 80–125 asteessa. Kyljen, niskan, kaulan sekä potkien kypsymisajat ovat selvästi pidemmät. Voit esikypsentää ne uunissa hauduttamalla tai keittämällä.

Paista uunissa miedolla lämmöllä

Uunissa paistamiseen riittää 125 astetta. Lihan optimaalinen sisälämpötila on 60–65 astetta, jolloin se on hieman punertavaa, mehukkaan maukasta ja mureaa.

Keitä kahdella tavalla

Jos haluat makuaineiden säilyvän lihassa, laita lihat kiehuvaan veteen. Toinen tapa on aloittaa lihojen keittäminen kylmässä vedessä, jolloin makua liukenee veteen ja saat mahtavaa terveellistä lihalientä. Liemeen sat haluamaasi lisämakua  esimerkiksi sipulilla, lantulla, nauriilla tai porkkanalla. Paloitellut poronluut toimivat liemien valmistuksessa erityisen mainiosti.

Kyytipojaksi

Tummat kastikkeet sopivat poron kanssa mainiosti. Erityisesti paistit ja fileet saavat niistä oivan makuparin. Poron pikkuluista valmistettu kastikepohja vie ruokakokemuksen uudelle tasolle. Erilaiset sienikastikkeet, kotimaiset marjat ja marjahyytelöt sekä juurekset ovat klassisia lisukkeita pororuokien kanssa tarjottavaksi. Puikulaperunan ohella myös haudutettu ohrasuurimo on hyvä valinta.

Raikkaan veden lisäksi poron kanssa kelpaa kilistellä oluen tai viinin kera. Perinteisesti poron kanssa on totuttu nauttimaan punaviiniä, mutta valkoviinin ystävien kannattaa kokeilla myös kuivaa Sauvignon blancia tai Rieslingiä. Punaviineistä suositellaan monesti voimakkaita ja tanniinisia viinejä, mikäli liha tarjoillaan mediumina. Hieman hapokkaampi viini sopii kypsälle lihalle. Tamminen maku toimii hyvin savustetun poron kanssa.

Osta poronlihaa

Haluaisitko ostaa poronlihaa?

Poronlihasta valmistettu ateria on pelkistetyn kaunis. Kunnioitus raaka-ainetta kohtaan kumpuaa ruoanlaittajan asenteesta. Ostaessasi aitoa Lapin poron lihaa, voit olla varma, että tuottajat jakavat tämän tinkimättömän asenteen kanssasi.

Etsi myyjä

Alkuperäistuote

Aito ja alkuperäinen Lapin Poron liha

Poro on tuhansien vuosien ajan kuulunut erottamattomana osana pohjoisen ruokakulttuuriin ja paikallisiin perinteisiin. Lapin Poron liha, kuivaliha ja kylmäsavuliha ovatkin oikeutetusti alkuperäistuotteita, joille on myönnetty EU:n nimisuojamerkki. Merkki kertoo korkeasta laadusta ja tunnustetusta perinteestä, joita pohjoisessa ylpeydellä vaalitaan. Se on myös tae lihan kotimaisesta alkuperästä ja valmistuksesta Suomen poronhoitoalueella.

Suojattu alkuperanimitys