500 g poron paahtopaistia, kuutioituna
80 g voita
800 g keltasipuleita, ohueksi viipaloituna
2 valkosipulinkynttä, ohueksi viipaloituna
2 rkl vehnäjauhoa
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
1 l hyvälaatuista lihalientä
3 timjamin oksaa
suolaa
mustapippuria
Viimeistelyyn
patonkipaloja
Comté- tai Gruyère-juustoa
ruohosipulia
Ohje
Mausta poron paahtopaistipalat suolalla ja jätä huoneenlämpöön.
Sulata voi kattilassa miedolla keskilämmöllä. Lisää sipuli, valkosipuli ja hyppysellinen suolaa. Peitä kattila osittain kannella. Karamellisoi sipuleita välillä sekoittaen noin tunti, tai kunnes ne ovat hyvin pehmeitä ja ruskeita. Älä anna sipulien palaa vähääkään, muuten keitto maistuu kitkerältä. Tunnin kypsennyksen jälkeen lisää vehnäjauho ja jatka kypsennystä vielä 5-10 minuuttia.
Kun sipulit ovat karamellisoituneet, lisää vehnäjauho ja jatka kypsennystä vielä pari minuuttia.
Nosta lämpöä, lisää viini ja haihduta, kunnes jäljellä ei ole kuin tilkka nestettä. Lisää sitten lihaliemi, timjami, hyppysellinen suolaa ja mustapippuria. Keitä keittoa keskilämmöllä noin 20 minuuttia.
Ruskista sillä välin poropalat korkealla lämmöllä tilkassa rypsiöljyä. Kun palat ovat kauttaaltaan ruskistuneet, lisää ne keittoon ja keitä keskilämmöllä vielä hetki.
Lämmitä uuni sillä välin 225-asteiseksi. Laita annoskulhojen pohjalle yksi viipale patonkia ja täytä kulho keitolla. Laita vielä yksi patonkiviipale keiton pinnalle ja peitä juustoraasteella. Gratinoi keittoja uunin ylätasolla 1-2 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut.
Reseptin on tuottanut TasteryFoods Poronlihan neljä vuodenaikaa -hankkeessa.
Sinua voi myös kiinnostaa
Osta poronlihaa
Osta poroa
Poronlihasta valmistettu ateria on pelkistetyn kaunis. Kunnioitus raaka-ainetta kohtaan kumpuaa ruoanlaittajan asenteesta. Ostaessasi aitoa Lapin Poron lihaa, voit olla varma, että tuottajat jakavat tämän tinkimättömän asenteen kanssasi.