Burgundinpata porosta

Pääruoat
3 h
6 annosta
Pororeseptit.fi

Burgundinpata on ranskalaisen keittiön klassikkoruoka, jossa liha haudutetaan punaviinissä yhdessä herkkusienten, kasvisten ja pekonin kanssa. Pataruuat ovat vaivattomia viikonloppuruokia, jotka vaativat pitkän kypsymisajan, mutta joiden maku syvenee hienosti valmistumista seuraavina päivinä. Maittavasta ruuasta saa nauttia vielä alkuviikosta, jos kattilaan vain sattuu jotain jäämään.

Ainekset

600 g poron luutonta paistilihaa
1 pkt pekonia (140 g)
5 dl punaviiniä
5 dl lihalientä
2-3 salotti- tai 1-2 tavallista sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 laakerinlehteä
1,5 tl timjamia
1 tl mustapippuria
Pikkusipuleita maun mukaan
(tässä noin 100 g)
2-3 porkkanaa
1 pkt (200 g) tuoreita herkkusieniä
merisuolaa
3 rkl tomaattipyreetä
1-2 tl fariinisokeria
vehnäjauhoja suurukseen tarpeen mukaan (tässä 2 rkl, mutta voi myös suurustaa hieman rohkeammin).

Ohje

Liha tulee ottaa lämpimään noin tuntia ennen paistamista. Pakastettu liha sulatetaan ensin jääkaapissa ja nostetaan sulana lämpiämään huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista.

Seuraavaksi valmistellaan paistaminen. Liha leikataan kuutioiksi ja pekoni viipaleiksi ja siirretään odottamaan. Kuoritaan ja kuutioidaan sipuli ja valkosipuli (ei pikkusipuleita) valmiiksi. Samoin kuoritaan ja pilkotaan porkkanat. Pataruokien porkkanat voivat olla melko ronskisti leikatut (hieman yli 0,5 cm). Puhdistetaan ja pilkotaan herkkusienet. Raakaa lihaa ja kasviksia ei pidä pilkkoa samoilla välineillä ja kädet pestään aineksia vaihdettaessa.

Murskataan hieman timjamia ja mustapippureita morttelissa, mikäli morttelia ei löydy keittiöstä niin lisää timjami sellaisenaan ja jauha mustapippuria hieman pippurimyllyssä.

Alkuvalmistelujen jälkeen aloitetaan paistaminen. Laita puolet lihaliemestä lämpiämään haudutuspataan ja aloita paistaminen pekonista. Pekoni paistetaan siten, että rasva sulaa pannulla ja pekoni saa hieman väriä. Siirrä pekonit haudutuspataan. Pilkottu liha ruskistetaan pekonin rasvassa pienissä erissä ja siirretään haudutuspataan. Lihan tulee saada väriä, mutta se ei saa palaa. Lisää tarvittaessa hieman ruokaöljyä. Lihan jälkeen lisätään sipulit ja porkkanat, jotka kuullotetaan kevyesti ja lisätään haudutuspataan. Sen jälkeen pannulle lisätään herkkusienet ja siirretään haudutuspataan. Lopuksi pannulle lisätään loput lihaliemet ja sokeri ja kaadetaan lopuksi haudutuspataan.

Tämän jälkeen haudutuspataan lisätään loput ainekset: punaviini, laakerinlehdet, timjami, pippuri, suola ja tomaattipyree. Sekoita pataa huolella ja anna hautua noin 2 tuntia, kunnes liha on mureaa. Porkkanat on hyvä jättää kohtuullisen suuriksi paloiksi, jotta ne eivät muussaannu kokonaan haudutuksen aikana. Ennen valmistumista suurusta pata vehnäjauhoilla tarpeen mukaan. Sekoita jauhot huolella ja tarkkaile miten pata sakenee.

Poroburgundinpadan voi tarjoilla perunoiden, perunamuusin tai riisin kanssa.

Sinua voi myös kiinnostaa

Osta poronlihaa

Osta poroa

Poronlihasta valmistettu ateria on pelkistetyn kaunis. Kunnioitus raaka-ainetta kohtaan kumpuaa ruoanlaittajan asenteesta. Ostaessasi aitoa Lapin Poron lihaa, voit olla varma, että tuottajat jakavat tämän tinkimättömän asenteen kanssasi.

Etsi myyjä