Poronlihahyytelö (Aladoopi)

Alkuruoat
4 h+hyytyminen
10-15 annosta
Pororeseptit.fi

Ainekset

1 kg poron kylkeä, potkaa tai lapaa
1 porkkana
1 pala selleriä
1 sipuli
muutama katajanmarja
10 maustepippuria
1 rkl liivatejauhetta tai 4 liivatelehteä

Ohje

Laita lihat kattilaan ja lisää vettä niin, että lihat juuri peittyvät. Kun vesi on hetken kiehunut poista vaahto pinnalta. Lohko kasvikset ja lisää ne, sekä mausteet liemeen. Anna kiehua kannen alla pari kolme tuntia, jotta lihat irtoavat luista. Nosta lihat kattilasta. Kun ne ovat hieman jäähtyneet, poista luut ja rustot. Laita luut takaisin kattilaan ja anna liemen kiehua kovalla lämmöllä ilman kantta. Leikkele liha sillä aikaa pieniksi palasiksi. Kun lientä on jäljellä suurin piirtein sama määrä kuin kuutioitua lihaa, siivilöi liemi ja laita se jäähtymään. Kun liemen sakka on laskeutunut pohjalle ja liemi on kirkastunut, kaada kirkas liemi kulhoon.

Ota liemestä pari desilitraa kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja lisää liivatejauhe sekoittaen. Jos käytät liivate-lehtiä, pehmennä ne ensin kylmässä vedessä ja purista liika vesi pois ennen kattilaan laittoa. Sekoita liemi, liivateseos ja lihat keskenään ja kaada hyytelövuokaan. Anna vuoan olla kylmässä, kunnes hyytelö on jähmettynyt. Irrota hyytelö kastamalla vuoka hetkeksi kuumaan veteen ja kumoamalla sitten hyytelö vadille.

Ohje: Lapin Keittiömestarit Pekka Pääkkönen

Sinua voi myös kiinnostaa

Osta poronlihaa

Osta poroa

Poronlihasta valmistettu ateria on pelkistetyn kaunis. Kunnioitus raaka-ainetta kohtaan kumpuaa ruoanlaittajan asenteesta. Ostaessasi aitoa Lapin Poron lihaa, voit olla varma, että tuottajat jakavat tämän tinkimättömän asenteen kanssasi.

Etsi myyjä